Balık alırken bunlara dikkat edin!

Bu seferki eğitim konumuz “Balık alırken bunlara dikkat etmek önemli” adını taşıyor.

Balık alırken ve kullanırken dikkatli olunmalı, kalitesine, saklama koşullarına ve raf ömrüne özellikle dikkat edilmelidir.

– Taze balığın derisinin yüzeyi temiz, sert ve parlak olmalı, az miktarda şeffaf mukusla kaplı olmalıdır. Aynı zamanda pulların pürüzsüz ve parlak olması, derisinin ete sıkı bir şekilde yapışması ve kuyruğun sarkmaması gerekir. Eski balık etinin yumuşak bir tabakası vardır;

– Taze bir balığa parmağınızla dokunduğunuzda et eski durumuna döner ancak eski balıkta parmak izi kalır. Bu yöntem balığın tazeliğini kontrol etmenin en kolay yoludur;

– Balığın dik tutularak duruşuna dikkat etmek gerekir. Taze balığın kuyruk kısmı düz, yaşlı balığın kuyruğu sarkıktır;

– Taze balığın kanı açık kırmızı ve kokusuzdur, eski balığın kanı ise siyahtır ve kötü kokuludur.

– Etin tazeliğini balığın gözünden ayırt etmek mümkündür. Taze balığın gözü açık, şeffaf, dolgun ve gözbebeği parlak iken, yaşlı balığın gözleri çökük, gözbebeği mattır;

– Taze balıkların solungaçları koyu kırmızı, eski balıkların solungaçları gridir. Kas sert ve esnek olduğundan kemikten ayrılması zordur.

– Kontrol etmek için elinizi balığın üzerinde gezdirin, eğer para elinize geliyor ama düşmüyorsa balık taze demektir.

– Taze balıklarda solungaçlardaki mukus tabakası şeffaf ve renksizdir, yaşlı balıklarda ise mukus şeffaflığını kaybederek beyaz, sarı, gri vb. bir renk alır. renklere dönüştürülebilir;

– Balık diğer yiyeceklerle aynı yerde saklanmamalıdır. Satış alanlarındaki balıkların hijyenik ortamda, güneş ışığı almayan, temiz yöntemlerle ve buzla kaplanarak korunması önemlidir.

– Taze balığın organları parçalanmaz, kasları sıkı ve gergin, eski balığın organları ise bulanık renkli olup birbirinden kolaylıkla ayrılabilir.

Balık tüketirken ahşap masa yerine düz, plastik malzemeler kullanılmalı ve kullanım sonrası mutlaka sıcak su ile temizlenmelidir. Bu maddelerin çiğ olarak tüketilecek ürünlerle temas etmemesi gerekmektedir. Balık ürünlerinin soğuk ve hijyenik ortamda saklanması, özelliklerini koruyabilmesi ve gıda güvenliği göstergelerine uygunluğu açısından önemlidir. Ortam hijyenik olursa bakteriyel enfeksiyon olasılığı da azalır. Balıklar dondurucuda saklanmalıdır.

Pişmiş balıklar çok çabuk tüketilmelidir. Bu yüzden balıkları tüketebileceğiniz miktarda pişirmeye çalışın. Artık balıklar dondurularak, tuzlanarak, konservelenerek ve kurutularak pişirilmeden saklanabilir.