Tüm ebeveynler çocuklarının mutlu olmasını ve bunun için çalışmasını ister.
Ancak çoğu zaman çocuklarını mutlu etme yöntemini uygulayamazlar. Türk psikolog-uzman Gamze Eser, mutlu çocuk yetiştirmenin kuralları üzerine ilginç bir çalışma yaptı. Türk uzmanının 10 altın kuralını sizlere sunuyoruz.
Tutarlı ol
Tutarlılık, herkesin kendisi için istediği, ancak çoğu zaman başkaları için geçerli olmayan bir kavramdır. Bu, çocuk yetiştirme ve eğitmede önemli davranış biçimlerinden biridir. Doğru rol model olabilmek için sözlerimiz ve davranışlarımızın birbiriyle uyumlu olması gerekir. Tutarsızlığın en basit örneği, sürekli paylaşmanın öneminden bahseden bir babanın arabasını acil ihtiyacı olan bir arkadaşına vermemesidir.
Aşkınızın uygun bir gösterimi
Şüphesiz her anne baba evladını çok sever. Önemli olan ona doğru yolu göstermek ve sevginin koşulsuz olduğunu öğretmektir. Şartlara ve isteklere dayalı aşk ilişkileri, hem karşılıklı güveni sorgular hem de değersizlik duygusu yaratır. Herkes koşulsuz sevildiğinde mutlu, koşulsuz sevmeyi öğrendiğinde huzur bulur.
Rekabeti değil işbirliğini öğretin
Herkes rekabetçi bir ortamda hayatta kalamaz. Tabi bu herkesi aynı şekilde etkilemiyor. Ama bu bir işbirliği, bütünleşme, eğitim ve saygı duygusudur. Takım sporları, grup çalışması, birlikte oyun oynama, okul projeleri gibi etkinliklerde bütünleyici ve bütünleyici bir yaklaşım benimsemeyi tercih edin.
Yapabileceği şeyi elinden alma
Her yaştaki çocuk kendini yararlı hissetmek ister ve bu duygu onların var olma motivasyonunu güçlendirir. Çocuğunuzun merdivene tırmanmak, masayı kurmak, kapıyı açmak gibi yaşına uygun fiziksel aktiviteler yapmasına izin vermek, çocuğunuzun güvenini geliştirecek ve ona bir başarı duygusu verecektir. Bu duyguyu çocuğunuzdan almayın.
saygı öğret
Bir insanın sahip olması gereken temel duygulardan biri kendine ve başkalarına saygı duymaktır. Bunu da davranışlarımızla çocuklarımıza gösterebiliriz. Çünkü onlar bizim aynamız. Ne söylediğimize değil, nasıl davrandığımıza bakarlar ve kendilerini bu şekilde yönlendirirler. Arkadaşlarımıza ve eşlerimize gösterdiğimiz saygı onlar için bir göstergedir.
Hiçbir sey mükemmel değildir
Her şeyin mükemmel olmasını istemek çocuğu incitir. Kimse mükemmel değildir. sen bile Eksiklerinizi ve kendi yapmadıklarınızı çocuklarınıza sormak ve zorlamak, onları mutlu bir şekilde yetiştirmenizi sağlamayacaktır.
Geçmişle yaşamak ve onu yaşatmak
Sürekli geçmişten bahsetmek, olumsuz durumları sürekli hatırlamak, yaptığınız hataları affetmemek çocuklarınızın sizden uzaklaşmasına ve onları anlayacak başka birini aramasına neden olabilir. Bunun yerine affedin, dinleyin ve geçmişte yaşamaya çalışmayın.
Kendisini önemli hissetmesini sağlayın
Hepimiz sevdiğimiz insanlar tarafından bize değer verildiğini hissetmek ve bilmek isteriz. Çocuklara maddi olarak değerli olduklarını göstermeye çalışmayın. Bu durumda değerlerini yanlış anlayacaklardır. Aynı zamanda onlara mutluluğun temelinin paraya bağlı olduğunu göstereceksiniz. Çocukların kendilerini önemli hissettirmek için nazik sözlerinize ve davranışlarınıza ihtiyaçları vardır.
karşılaştırma
Kimse karşılaştırılmaktan hoşlanmaz. Sevmediğiniz, kırıcı ve özgüven aşılayan bu davranışı çocuklarınıza zorlamayın. Herkes farklı bir parmak iziyle doğar. Yani hiç kimsenin eğitimi, sosyal ve fiziksel becerileri bir başkasıyla veya başkalarıyla karşılaştırılamaz. Herkes özeldir. Hepimizin farklı becerileri var. Sürekli yaşıtlarıyla karşılaştırılmak çocukları mutsuz eder.
Soru sorma yeteneği
Çocuklarınızın istekleri, davranışları ve görüşleri ile ilgilenin. Bunun için soru sorun ve cevap bekleyin.
Asla “Ben istiyorum, olacak!” diye yargılamayın. Çocuğunuza “evet” veya “hayır” cevabını verdiğinizde, nedenini açıkladığınızdan emin olun. Bu durumda soru sormayı da öğrenecektir ve söylenen her şey doğru değildir.