Sol tarafımıza mı yoksa sağ tarafımıza mı uyumak daha iyidir? – Uzmanlar açıkladı

Uyumayı seçtiğiniz tarafın bazı avantaj ve dezavantajları olabileceğini biliyor muydunuz?

Hangi tarafta uyuduğunuz aslında sağlığınızı etkiler.

Yüzüstü uyumak;

Yüz üstü uyumak en tehlikeli uyku pozisyonudur. Bu pozisyonda uyumak, omurga çevresindeki bağların ve kasların gerilmesine ve sinirlerin omurgadan çıktığı deliklerin sıkışmasına neden olur. Bu, omurgaya ve diske yük bindirir. Bütün bunlar, sırt ve boyun eğriliğinin artması nedeniyle omurilik yaralanmaları ve fıtıklarla sonuçlanır.

sırtüstü uyumak;

Bu pozisyonda uyumak vücut ağırlığımızı dengelemeye yardımcı olur, iç organlarımızı aynı hizada tutar, boyun ve sırt ağrılarını önler. Sırt üstü yatarken sırtınızın daha rahat olmasını istiyorsanız ayaklarınızın altına bir yastık koyun. Bu sayede sırtınız çok daha rahat olacaktır. Ancak horlama gibi sorunları olan kişiler bu şekilde uyumayı tercih etmezler.

sol tarafta yatmak;

Sol tarafta uyumak, lenf düğümlerinin lenf sıvısını ve atıkları daha iyi filtrelemesine yardımcı olur çünkü vücudumuzun lenfatik kısmı sol taraftadır. Batı tıbbı çalışmaları da bu fikri doğrulamaktadır. Elde edilen veriler sol tarafa yatmanın beynin atıklardan temizlenmesini hızlandırıcı etkisi olduğunu gösteriyor. Öte yandan, sağ tarafa yatmak ise tam tersi bir etkiye sahiptir ve lenfatik sistemin aktivitesini yavaşlatır. Ancak sol tarafa yatmak bazı sağlık durumları için pek uygun olmayabilir. Örneğin, kalp sorunu olan biri için doktor sol yerine sağ tarafa yatmayı önerebilir. Kronik kalp hastalıklarında sol tarafa yatmak kalp atışını hızlandırabilir ve olumsuz etkileri olabilir. Doktorlar genellikle sol tarafta uyumayı önerir.

Sağ tarafta uyumak;

Sağ tarafa yatmak önerilmez, bilim adamlarına göre sağ tarafa yatmak midede yanma hissine ve sindirim sorunlarına neden olur.